200 jaar KNRM , Katwijks Museum toont Redders op zee

200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum
200 jaar KNRM, expositie Redders op Zee, Katwijks Museum

De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) bestaat 200 jaar. Tijdens het jubileumjaar 2024 vinden er in heel Nederland allerlei activiteiten plaats. Het Katwijks Museum toont als enige museum niet alleen foto’s maar ook schilderijen over redders op zee. De expositie duurt tot en met 25 augustus 2024.

Lees verder

Rouwverwerking: Paul Stolwijk over het opnieuw in je kracht komen

Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 6 april 2024. Vlnr: Paul Stolwijk, blogger Marianne Visser van Klaarwater, Koos Verbeek (voorzitter Vrienden van de Bartholomeuskerk), Rien Pleune, promotor Bartholomeuskerk.
Rouwverwerking, lezing van rouwcoach Paul Stolwijk voor Bij Barth, Bartholomeuskerk Poeldijk, 5 april 2024. Vlnr: Paul Stolwijk, blogger Marianne Visser van Klaarwater, Koos Verbeek (voorzitter Vrienden van de Bartholomeuskerk), Rien Pleune, promotor Bartholomeuskerk.

Paul Stolwijk helpt met zijn lezingen over rouwverwerking steun na het verlies van een dierbare. Ze kunnen weer even verder met hun leven. De organisatie in Poeldijk lag in handen van de  Stichting Vrienden van de Bartholomeuskerk (1924-1926). Deze beoogt het behoud van dit voor het dorp beeldbepalende gebouw.  

Lees verder

Grimbergen, over de overtuiging en veerkracht van kanunniken

Grimbergen, prior Johan Gossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond abdij en kerk en op de voorgrond microbrouwerij en bar & restaurant Fenikshof.
Grimbergen, prior Johan Goossens van de abdij der Norbertijnen. Op de achtergrond de abdij en de Sint Servaas basiliek (1660-1700). Op de voorgrond microbrouwerij en bar & restaurant Fenikshof.

Grimbergen staat bekend om haar door Norbertijnen bewoonde abdij. Met als bouwjaar 1128 is dit het oudste nog bewoonde klooster ter wereld. Tot drie keer toe ontstond er brand. Als een feniks verrees ze steeds weer uit haar as. Om hun levensonderhoud te voorzien, brouwen de kanunniken bier.

Lees verder

Maassluis, trots op haar maritieme historie en op Abraham Kuyper

Maassluis, 1924, koningin Wilhemina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu Nationaal Sleepvaartmuseum.) Foto: Historische Vereniging Maassluis
Maassluis, 1924, koningin Wilhelmina zwaait naar de burgers vanaf het balkon van het raadhuis (nu Nationaal Sleepvaart Museum)

Maassluis en het water vormen een eenheid. Vanaf haar ontstaan (1343) tot aan de Eerste Wereldoorlog waren de mannen vooral vissers. Daarna vormde de sleepvaart het belangrijkste middel van bestaan. Nu vind je hier onder meer het enige Sleepvaart Museum ter wereld. 

Lees verder

Katwijks Museum laat voormalige schilderskolonie herleven

Katwijks Museum was op 29 februari gastheer van de Hollandia Netwerk Bijeenkomst van PRET (Promotie Recreatie En Toerisme). Ik mocht de PRET prrijs trekken. Op de foto van links naar rechts: winnares , Marjolein van der Jagt (bestuurslid PRET)) en ik, (blogster Marianne Visser van Klaarwater). Foto: Maarten van Rijn.
Katwijks Museum, 29 februari 2024. Uit een vaas vol visitekaartjes trok ik de gelukkig voor de PRET (Promotie Recreatie En Toerisme)prijs. Van links naar rechts: winnares Sannah van Delft van Two Brothers Hotel Noordwijk Beach, Marjolein van der Jagt (bestuurslid PRET)) en ik, (blogster Marianne Visser van Klaarwater). Foto: Maarten van Rijn.

Katwijks Museum was op 29 februari 2024 gastheer van de 83e bijeenkomst van het Hollandia Netwerk Evenement van stichting PRET. Het Museum richt zich op Katwijk als kunstenaarskolonie sinds 1873.  

Lees verder

Bill Rau uit New Orleans toont  5 toppers op de TEFAF in Maastricht

Bill Rau is de derde generatie van het in 1912 gestichte familiebedrijf M.S. Rau te New Orleans.
Bill Rau behoort wereldwijd tot de meest gerenommeerde experts in antiek, kunst en juwelen

Bill Rau is de derde generatie van het in 1912 gestichte familiebedrijf M.S. Rau in New Orleans. Deze galerie staat aan de top van de Noord-Amerikaanse kunstwereld. Uit de collectie toont Rau vijf kunstwerken van elk enkele miljoenen dollars tijdens TEFAF 2024. Deze beurs vindt plaats in het MECC van Maastricht van 9-14 maart.

Lees verder

Natuurfilm Songs of Earth brengt ode aan de natuur van Oldedalen

Natuurfilm Songs of earth. Margreth Olin: ''Terwijl ik in de gletsjer naar boven keek, dacht ik: ''Als het instort en dit is mijn graf, dan is het okay. Ik huilde om haar schoonheid.''
Natuurfilm Songs of Earth , Margreth Olin: ”Terwijl ik in de gletsjer naar boven keek, dacht ik: ”Als het instort en dit is mijn graf, dan is het okay. Ik huilde om haar schoonheid.”

De natuurfilm Songs of Earth toont het  adembenemende natuurschoon van Noorwegen.  In deze documentaire toont maakster Margreth Olin de laatste levensjaren van haar ouders in de eenzaamheid van het landschap. De film volgt de seizoenen. Ze is in de bioscoop te zien vanaf 29 februari 2024.

Lees verder

Joop van den Ende : BN’ers spraken over zijn gouden t.v. tijdperk

Joop van den Ende, over hem spraken van links naar rechts:  Irene Moors, Bert van der Veer, Hennie Huisman. Caroline de Bruin en Erik de Vogel. Museum Beeld & Geluid, 25 februari 2024.
Joop van den Ende, over hem spraken van links naar rechts: Irene Moors, Bert van der Veer, Hennie Huisman. Caroline de Bruijn en Erik de Vogel. Museum Beeld & Geluid, 25 februari 2024.

Joop van den Ende liet Nederland gouden televisiejaren beleven. Wie herinnert zich niet zijn grote shows zoals de 1-2-3 show? Zijn rijke oeuvre is nu te zien in een online expo van Beeld & Geluid. In dit Hilversums museum genoten Peter en ik op 25 februari van het publieksevenement ’Het gouden tv-tijdperk van Joop van den Ende.’’  

Lees verder

Joods familiedrama van Edgardo Montara nu te zien in Nederland

Joods familiedrama Rapito (gekidnapt), filmbeeld
Joods familiedrama Rapito (gekidnapt), filmbeeld

Het Joodse familiedrama Rapito (gekidnapt) berust op historische feiten. Anders dan nu zag de Rooms Katholieke Kerk destijds het Joodse geloof als des duivels. Daarom haalde de inquisitie de zesjarige RK gedoopte Edgardo Mortara weg bij zijn Joodse ouders. Hij kreeg een gedwongen opleiding tot goed Christen in een kostschool van paus Pius IX. De film is in Nederland te zien vanaf 22 februari 2024.

Lees verder